Skip to main content
  • Loopsport Vereniging Invictus
  • Loopsport Vereniging Invictus

Belgen domineren oriëntatieloop in Appelschakj roggeberg orient klein

Belgische atleten domineerden het tweedaagse internationale oriëntatie loopevenement in het Drents Friese Wold.

Meer dan driehonderd atleten uit heel Europa en daar buiten deden mee aan een van de meest moeilijke gevarieerde oriëntatiegebieden van Nederland.

Parcours van technisch heel hoog niveau

De eerste wedstrijd meetellend voor het World Ranking Event in het Dieverzand tussen Geeuwenburg en Oude Willem was technisch van heel hoog niveau. De posten waren zo uitgezet dat de paden werden vermeden. Grotendeels werd er gelopen door hoge heide, heuvels en op veel plekken was er dichte bossage. Dat de Belgen, die elk jaar trainen in het gebied, domineerden kwam niet onverwacht. Zowel bij de heren stond verder alleen een Spanjaard op het podium en bij de dames een Zweedse. De overige podiumplaatsen waren voor onze zuiderburen.

'Er had meer ingezeten'

Klaas Jan Hofstra uit Appelscha was de enige regionale atleet die meedeed. Bij de categorie mannen 50+ werd hij vijfde en beste Nederlander. Hofstra: 'Door de dichte bossage in een heuvelachtig gebied ging een post mis van de totaal 23 posten. Anders had er meer in gezeten.'

Posten achter heuvels

De tweede wedstrijd in en rondom de Kale Duinen leek technisch makkelijker vanwege het open terrein. De eerste posten waren vrij gemakkelijk, maar in de Kale Duinen was het parcours technisch weer van hoog niveau, met posten achter heuvels in de heide. Alleen de zandvlakte werd gebruikt om verschillende malen over te steken.

Finish op RCN De Roggeberg

Net als in de eerste wedstrijd konden atleten niet echt snelheid ontwikkelen. Het laatste traject van de Kale Duinen naar het nieuwe viaduct voerde door dichte bossage, liggende takken en omgewaaide bomen. Bij het viaduct was er een tijdstop, om vervolgens op camping RCN De Roggeberg te finishen. Ook in de tweede wedstrijd waren de Belgen dominant. Hofstra had een iets mindere wedstrijd en finishte als tiende.

Cheque voor Staatsbosbeheer

Wethouder Sierd de Boer deelde samen met de voorzitter van de organisatie de prijzen uit. Na maanden aan voorbereiding om de gedetailleerde kaarten in te tekenen waren er lovende woorden voor de organisatie, die in totaal 150 posten en 22 routes had uitgezet. De organisatie gaf een cheque van 750 euro aan Staatsbosbeheer voor het gebruik maken van het terrein en het plezierig samenwerken.