• Loopsport Vereniging Invictus

susan nk cross

Susan van Weperen schittert op NK

Susan van Weperen uit Oosterwolde leverde een van haar mooiste prestaties in haar atletiekcarrière tot nu toe.

Ze won brons op het Nederlands kampioenschap cross bij de junioren A. Aan de start bij de dames junioren A stonden alle toppers op de midden- en lange afstand aan de start. Nooit eerder was het deelnemersveld zo sterk. Na haar zilver op de 1500 meter van een aantal weken was Susan (17) erg gemotiveerd om dit winterseizoen nog een keer te vlammen.

Veld valt uit elkaar

Na de start ontstond er in de eerste ronde van bijna twee kilometer een groep van 19 atletes met daarin Susan. In de tweede ronde viel het deelnemersveld al wat meer uit elkaar. Twee atletes namen een voorsprong en Susan zat in een groepje daarachter op de achtste plaats.

Versnelling levert winst op

Bij de doorkomst van de derde en laatste ronde lag Susan op de vierde plaats, met net voor haar de Europees jeugdkampioene op de drie kilometer. Tot 500 meter voor de finish liepen dit duo zij aan zij. Daarna versnelde Susan en er ontstond een gaatje. Nog een versnelling voor de heuvel maakte het gat nog groter. Susan versnelde daarna zo hard dat zij ook de nummer twee, de kersverse Nederlands kampioene tien kilometer, snel naderde. Ook de afstand met de koploopster, de beste Europese steepleloopster, werd kleiner.

Susan kwam op de eindstreep drie seconden te kort voor het zilver. De vreugde over de bronzen plak was er niet minder om. Ze liep de 5,9 km. cross in 22.29.

Ilse Rooks

Ilse Rooks uit Elsloo debuteerde in haar eerste grote wedstrijd bij de junioren B. Van te voren had trainer Klaas Jan Hofstra al gezegd dat zij zeer tevreden moest zijn met een plek bij de eerste vijftien. Zoals verwacht werd er hard gestart, terwijl Ilse meestal rustig begint. Naar mate de wedstrijd vorderde haalde Ilse behoorlijk veel loopsters in. Op 500 meter voor de finish lag de Invictus atlete op de twaalfde plaats, maar moest door haar matige eindschot wat plaatsjes inleveren. Ze finishte na vier kilometer als vijftiende in 15.55.