Skip to main content
  • Loopsport Vereniging Invictus
  • Loopsport Vereniging Invictus

Susan van Weperen belandt net naast podium

maandag 1 juli 2013 Oosterwolde - Invictus-atlete Susan van Weperen uit Oosterwolde toont binnen een dag ongelooflijk veel karakter tijdens het Nederlands kampioenschap A/B Susanjunioren in Eindhoven maar mist net voor de finish op zowel de 3000 als 1500 meter een medaille.

Op beide afstanden behaalde Susan een vierde plaats.

De nog maar C junior was een van de weinigen met zo'n loodzwaar programma. Susan had kans op zowel de 800 m, 1500 m als de 3000 m om bij de B junioren in de finale te komen. De 800 m viel niet te combineren, dus liet ze die vervallen.

Van Weperen liep zaterdagochtend als eerste de 3000 m finale. Voor het eerst was Susan medaillekandidaat en was daardoor veel te veel gespannen. De eerste kilometer werd in een boemelrace gelopen in 3.42 min. Susan kwam door de gespannenheid totaal niet in de wedstrijd, liep buitenom, in de verdrukking en ook als laatste. Na 1500 meter werd het tempo behoorlijk opgeschroefd en het veld werd uit elkaar getrokken. Susan was niet alert om mee te gaan. Op 800 meter voor de finish begon zij los te komen en liep vervolgens naar de derde plek om door te gaan naar de tweede plek. Op 200 meter voor de finish leek minimaal brons er in te zitten maar 70 meter voor de finish werd de Oosterwoldse weer onzeker door helemaal achterom te kijken waardoor het tempo stagneerde. De nummer vier kreeg op dat moment vertrouwen om nog een extra versnelling eruit te persen en haalde Susan in. Ondanks dat de eerste helft heel langzaam werd gelopen werd het toch nog een zeer snelle tijd van 10.24,21min. voor Susan.
's Middags moest Susan in de serie de 1500 meter lopen. De teleurstelling was nog niet verwerkt van de 3000 m. Ondanks een snelle tijd van 4.53,73 min. plaatste zij zich als elfde en een na laatste voor de finale. Het niveau bij de loopnummers is in de breedte bij de B's op dit moment van ongekend niveau, hoger dan bij de A junioren. Vorig jaar was een tijd van 5.08 min. voldoende voor de finale.

De volgende dag moest Susan voor de 1500 meter finale. De finale moest anders dan de 3000 m. Trainer Klaas Jan Hofstra: 'Susan moet vanaf het begin in de aanval gaan, de wedstrijd naar zich toetrekken, zodat zij niet in de verdrukking komt of buitenom loopt.'

Aan de start stond een veel zekerder Susan. Zij deed wat Hofstra zei: startte snel, bepaalde het tempo door op kop te lopen en het veld lag vrij snel uit elkaar.

Zoals verwacht gingen de twee topfavorieten op een gegeven moment er vandoor en vlak daarachter ontstond een tweede kopgroepje met Susan erin. Op 300 m voor de finish was Susan los van haar concurrente. Met nog tweehonderd meter te gaan was de accu leeg en werd Susan op honderd meter voor de finish nog ingehaald en moest genoegen nemen met wederom een vierde plaats in 4.45,57 min.

 

.