Skip to main content
  • Loopsport Vereniging Invictus
  • Loopsport Vereniging Invictus

Ilse Rooks wint 4 Mijl van Klazienaveenilse

Invictus-atlete Ilse Rooks uit Elsloo schreef zondag de 4 Mijl in Klazienaveen op haar naam. Haar tijd van 27.23 minuten was onder de warme omstandigheden van ongeschikt belang.

Voor de familie Rooks was het dubbel feest in Klazienaveen, want de vriend van Ilse Rooks won bij de mannen.

Jeroen Vochteloo nestelt zich in top 50 wereldranglijst

De atleten van Invictus waren geweldig op dreef tijdens de trappenloopwedstrijd in het Duitse Hemer. Jeroen Vochteloo werd eerste en clubgenoot Gerko Floor werd keurig derde.

In een schittert outdoordecor in het Sauerlandpark was Vochteloo weer als vanouds bezig. Na een mindere periode had hij zich volledig op deze wedstrijd gericht waar Wereldpunten waren te verdienen en die ook voor de Duitse Cup telde.

hemerSeconde voorsprong

Het was een vrije start om de 45 seconden. Zo kon Klaas Jan Hofstra voor Vochteloo starten, zodat deze zich kon richten op Hofstra (die 24e werd). Het pakte heel goed uit want Vochteloo won met slechts een seconde voorsprong op de nummer twee in een tijd van 2.28 minuten.

Gerko Floor startte na Vochteloo. Hij liep ook een snelle race maar moest 8 seconden op Vochteloo toegeven. Floor werd keurig derde.

Marlo Post snelste junior

De 17-jarige Marlo Post, die de laatste tijd op de trainingen goed op dreef is, was in Duitsland de snelste junior in 2.51 minuten. Post werd overall zevende.

Jurrien Rijlaarsdam klokte precies 3 minuten en werd daarmee twaalfde.

Dubbel prijs voor Jonine Hofstra

Bij de dames miste Jonine Hofstra op twee seconden na de derde plek. Hofstra (14) had slechts 12 seconden achterstand op de winnares, de nummer 14 op de wereldranglijst. Hiermee had Hofstra dubbel prijs, vierde overall en tweede bij de junioren.

Jessica Oosterloo wint in een goede tijdjessica

Jessica Oosterloo stond tijdens de Loop Leeuwarden aan de start van de 10 kilometer. Het was haar eerste serieuze test na een blessure.

De Invictus-atlete gaf gelijk na de start de concurrentie het nakijken en bouwde de voorsprong uit. Tot 6 kilometer ging het vrij gemakkelijk, daarna werd het meer werken. Met een mooie overwinning en een knappe tijd van 35.17 kwam Oosterloo als eerste over de finish.

Siem Hiemstra uit Appelscha liep de halve marathon in 1.29,04 en werd daarmee derde bij de mannen 50+.

Dorpenestafette zorgt voor verbinding

Door loopsportvereniging Invictus is zaterdag de Stellingwerver Dorpenestafette gehouden. ‘Verbintenis was het doel en dat is echt in alle opzichten gelukt’, reageert bestuurslid Douwe Dijkstra enthousiast.

Om klokslag 09.00 uur gingen er veertien teams van start, in totaal een kleine 200 lopers. Door de teams werden alle dertien dorpen van Ooststellingwerf aangedaan, een route van ongeveer 80 kilometer. In elk dorp stond een stempelpost en werden er activiteiten georganiseerd. ‘Als ik erop terugkijk, krijg ik de tranen in mijn ogen’, zegt Dijkstra zichtbaar geëmotioneerd. ‘Het heeft een hoop werk gekost, maar ik heb gezien hoe mooi samenwerking is.’

Oproep van de gemeente

De loop vond plaats in het kader van 500 jaar Ooststellingwerf. ‘Door de oproep van de gemeente om activiteiten te organiseren, kwam ik op het idee voor deze estafette’, legt Dijkstra uit. ‘Wat is er mooier dan dorpen met elkaar te verbinden door middel van een estafetteloop?’ De loopsportvereniging reageerde enthousiast op het idee en er werd met succes een subsidieaanvraag ingediend. Dijkstra: ‘Tijdens een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis over 500 jaar Ooststellingwerf heb ik een oproep gedaan aan alle dorpen om de estafetteloop gezamenlijk op te pakken.’

reneRayonhoofd in alle dorpen

Het voorstel werd positief ontvangen. In alle dorpen werd een ‘rayonhoofd’ benoemd. In overleg met de Estafette-commissie, bestaande uit Dijkstra, Freddy de Vos, Petra Werkman en Elly Melles, werden de activiteiten en stempelposten opgezet. ‘Overal was zaterdag wel iets te doen’, vertelt Dijkstra opgetogen. Zo waren in Oosterwolde turners van DIO en scouts van de Biezenhutters bij de activiteiten betrokken. In Nijeberkoop liepen de deelnemers aan de loop dwars door de feesttent en in Appelscha ging het door de winkel Bike Totaal Kramer. In Haulerwijk werd de stempelpost beheerd door basisschoolleerlingen van juf en ‘rayonhoofd’ Rika Wieland. ‘Prachtige voorbeelden van verbinding’, zegt Dijkstra.

René Kromkamp

Ook bij de deelnemers was er sprake van verbroedering. Om teams compleet te krijgen, sloten lopers uit verschillende dorpen zich bij elkaar aan. René Kromkamp uit Wolvega vormde, op eigen initiatief, als enige een team bestaande uit één persoon. Dijkstra: ‘Maar hij werd bijvoorbeeld in Makkinga door andere deelnemers tegemoet gelopen om vervolgens samen een deel van de route af te leggen. Prachtig toch.’

Alleen winnaars

Met het evenement heeft Invictus het grootste loopfestijn van de afgelopen 500 jaar in Ooststellingwerf willen neerzetten. Volgens Dijkstra is de club daar zeker in geslaagd. ‘Daarbij gaat het natuurlijk niet om het aantal deelnemers, maar om het geheel. De beleving en de samenwerking.’ De estafetteloop was dan ook geen wedstrijd, al was er wel een eindtijd van 18.00 uur bepaald. Alle teams is het gelukt om voor deze tijd de laatste stempelpost te halen. ‘Het laatste team kwam om 17.49 uur binnen. Kromkamp is rond 17.15 uur binnengekomen.’ Er werd gestart in Donkerbroek, Oldeberkoop, Nijeberkoop en Makkinga. De weersomstandigheden waren prima, op één dikke regenbui aan het begin van de middag na.

Mooiste plekjes van gemeente

Dijkstra was zelf verantwoordelijk voor het uitzetten van de route. De loop liep dwars door woonwijken, om iedereen er zoveel mogelijk bij te betrekken. ‘En we hebben natuurlijk geprobeerd om de mooiste plekjes van de gemeente te laten zien.’ Dat was volgens Dijkstra ook één van de redenen om de tocht al in mei te laten plaatsvinden. ‘In het voorjaar is de natuur in deze gemeente op haar mooist. Daarnaast paste deze datum goed binnen de loopkalender.’

Veel positieve reacties

Of de estafetteloop in de toekomst een vervolg krijgt, is op dit moment nog niet duidelijk. ‘We hebben veel positieve reacties gehad, dus wie weet gaan we er in de toekomst nog iets mee doen, maar in principe was het een eenmalig gebeuren.’