Skip to main content
  • Loopsport Vereniging Invictus
  • Loopsport Vereniging Invictus

Sportcentrum lijkt van de baan

Iedereen enthousiast, maar sportcentrum komt er niet

Hoe enthousiast iedereen ook is, hoe groot de toeristische impuls ook kan worden, hoeveel baat vele partijen er ook bij hebben; een multifunctioneel sportcentrum komt er niet. In ieder geval niet in het bos van Appelscha.

Klaas Jan Hofstra vindt het een gemiste kans. Hij had ideeën, werkte ze uit, schetste, maakte er zelfs een boekwerk van, ging gesprekken aan, bezocht locaties en maakte iedereen enthousiast, wat vaak weer nieuwe ideeën opleverde. Twee en een half jaar werkte hij aan een plan om met sporten in het bos, het nuttige met het aangename te verenigen. Sporten in de natuur. 'Er is toch niks mooiers?'

Jonge sportersklaasjansportcentrum

`Net als in Limburg, waar ik drie jaar geleden op verkenning was voor Jessica Oosterloo. Zij deed daar mee met het EK Biathlon. Vlakbij de Maas ligt daar een prachtig atletiekbaan in de natuur; zegt Klaas Jan. Hij is looptrainer bij Loop-sportvereniging Invictus. 'Ik vond meteen dat we in Appelscha ook zoiets zouden moeten hebben: `Het trekt veel jonge sporters, clubs, teams voor trainingsweekenden en het levert ontzettend goede reclame op voor het outdoor-dorp, want dat wil Appelscha toch worden?'

Locaties

Zorgvuldig ging hij te werk en zocht met de desbetreffende wethouder naar verschillende locaties. De asfaltweg achter de midget-golfbaan, de parkeerplaats bij het openlucht zwembad, de heidevelden naast de Roggeberg, de voetbalvelden van Stanfries, Appelscha Hoog, De Posthoorn en het miniatuurpark. De ene locatie bleek te klein, de andere ongeschikt of onhaalbaar.. tot ze bij de Bongerd uitkwamen. `Staatsbosbeheer is de eigenaar van dit mooie plekje; zegt Klaas Jan als hij op de `droomlocatie' loopt. Hij kijkt in het rond. 'Hier is de ruimte, het heeft een toegangsweg, hier vind je rust, hier heeft geen mens of dier last van bewegende mensen, de Bongerd sluit direct aan op wandel-, fiets- en mountainbikeroutes, het is af te sluiten, zodat de locatie door een club is af te huren, het heeft zelfs al een water, elektriciteit- en rioolaansluiting. Wat velen niet weten is dat hier om de hoek ooit al een trimbaan zat. Het is verwaarloosd en bijna niet meer te herkennen. Vroeger genoot men al van sporten in de natuur. En de OlmenEs.. Toen de directeur van dit plan hoorde, zocht hij direct contact met mij. Hij stelde zelfs al voor het terrein te verbinden met de OlmenEs. Iedereen was enthousiast: Maar toch kan het plan niet uitgewerkt worden.

Natura 2000

Toen de Invictus- atleet het gedetailleerde plan presenteerde aan de directie van Staatsbosbeheer, bleken zij ook enthousiast. 'Het is een fantastisch mooi en goed uitgewerkt plan; zegt Herman Slot, opzichter van Staatsbosbeheer. `Echter, als wij een verzoek van iemand binnen krijgen om iets te bouwen in een natuurgebied kijken wij of het past op de aangegeven locatie. Er zouden gebouwen en een grote baan aangelegd moeten worden in een natuurgebied. Dat zien wij niet als meerwaarde van het grote natuurgebied. Het zou de locatie niet ten goede kunnen komen. Het past niet binnen onze visie: Het gebied valt onder Natura 2000 en het plan zou biodiversiteit moeten brengen en dat werd in de plannen niet ontdekt. Staatsbosbeheer heeft het plan onderworpen aan drie belangrijke pijlers en kwam tot haar conclusie.

Kans

`We hebben ons best gedaan; reageert Klaas Jan Hofstra teleurgesteld. 'Maar uiteraard respecteer ik de keuze. Het belast het gebied: Klaas Jan heeft nog één hoop. Op het gemeentehuis wordt nog éénmaal gekeken naar een laatste optie. Zelf ziet hij het al een beetje als verloren zaak.

Opties

`We hebben zoveel opties bekeken, maar elke keer strandde het: `Ik hoop van harte dat we nog een kans hebben, maar ik zie het somber in. Nu is te hopen dat een omliggende gemeente er niet met dit gouden idee vandoor gaat: