Skip to main content
  • Loopsport Vereniging Invictus

Invictusatleten maken favorietenrol waar in cross Appelscha

Invictus atleten Jessica Oosterloo, Gerko Floor en Ilse Rooks pakken zoals verwacht de Friese titel tijdens de Verhoeve groen cross in Appelscha. Etienne van Zanden werd eerste bij de pupillen jongens en nam ook de titel mee naar huis.

Doordat Eerste Kerstdag op een zondag valt, zat de hardloopkalender voor het afgelopen weekend overvol. Het Open Fries kampioenschap leverde in sommige categorieën weinig deelname en uiteenlopende niveaus op. De goede omstandigheden van zowel parcours, locatie als organisatie zorgden er voor dat er volgend jaar op een gunstige datum (24 december) het Open Noordelijk kampioenschap mag worden georganiseerd.

Dames

Bij de dames senioren was Jessica Oosterloo uit Appelscha een klasse apart. Ondanks dat Oosterloo niet op spikes liep en de wedstrijd als training kon beschouwen, was de Invictus-atlete meer dan 20 seconden sneller dan vorig jaar. Oosterloo liep de 6 kilometer cross in 21.30 minuten. Bij de mannen ontbrak Erik Negerman, de winnaar van vorig jaar, die een dag daarvoor op Ameland liep. Toch stond er een sterk deelnemersveld aan de start.

Mannen

Rob Vijver uit Leeuwarden werd Fries kampioen. Bij de mannen 50+ was er zilver voor Jappie Doller uit Waskemeer in 39.49 min., gevolgd door Siem Hiemstra uit Appelscha brons in 40.34 min. en 14 seconden later finishte Theo Groenendijk uit Ravenswoud op een vierde plek. Albert van Duinen uit Appelscha werd negende in 48.36 min..
De sprintcross bij de mannen over 1350 meter leverde voor de kersverse Nederlands kampioen traplopen Gerko Floor uit Meerstad opnieuw een overwinning op. De oud-inwoner van Appelscha finishte in 4.12 min.

Daarachter zorgde Jurrien Rijlaarsdam uit Oosterwolde voor een sterk eindschot door het zilver te pakken in 4.14 min.. Thom Klein uit Appelscha werd vierde in 4.21 min.. Bij de dames was er zilver voor Lisa Rooks uit Elsloo.

Junioren

Ook bij de junioren A meisjes had Invictus een favoriet. Ilse Rooks uit Elsloo had meer tegenstand in haar categorie dan Oosterloo, terwijl A junior Susan van Weperen langs de kant stond. Van Weperen was een dag daarvoor uit Amerika gekomen en is na een half jaar nog steeds aan het revalideren. Rooks liep een constante wedstrijd en de afstand van haar concurrente Lois Oldhoff werd geleidelijk iets groter. Rooks won en bij de finish bedroeg het verschil 15 seconden. Rooks noteerde over de 4 km een tijd van 15.52 min.
Ook bij de A-junioren jongens over 6 kilometer was er een medaille voor Invictus. Onno Hiemstra liep naar brons in 25.22 min.

B-junior Stijn Bouma liep verrassend mee in een sterke kopgroep. Bouma die nog niet veel ervaring heeft op wedstrijdniveau, kon tot drie kilometer meekomen. Uiteindelijk finishte Bouma als vierde in een tijd van 14.35 min. over 4 kilometer. Bij de C junioren meisjes was de wedstrijd van hoog niveau. Jonine Hofstra liep een sterke wedstrijd en pakte zilver. Hofstra liep de 2 kilometer in precies 8 minuten. Evert Brans werd vierde bij de D junioren jongens. Brans klokte over de 1350 meter een tijd van 5.47 min..

Pupillen

In de categorie pupillen was Etienne van Zanden duidelijk de beste bij de jongens over 850 meter in 3.29 min.. Ook de eerste bij de meisjes was een klasse apart. Nadat Van Zanden finishte kwam er eerst een 4 tal jongens zowat tegelijk over de finish en daarna gelijk een drietal meisjes. Het leverde zowel bij de tijdregistratie als bij de prijsuitreiking verwarring maar uiteindelijk kreeg Stef Kingma de bronzen medaille bij de jongens in 3,37 min.. Isa Huft (7) werd zesde bij de meisjes in een keurige tijd van 4.06 min..

Recreatieve loop

Ook was er voor de wedstrijden een recreatieve loop over 5 of 10 kilometer. De recreatieve bestond uit een ronde door het Nationaal Park het Drents Friese Wold. Uitslag 5 km: Ineke Ligthart 25.06 min., Immie van der Wal 31.38 min., Jeroen de Jong 31.39 min., Hilde Wieling 32.15 min. ; 9,7 km Cor Ton 37.49 min., Paul Kromkamp 41.12 min., Wiebe de Vries 43.15 min., René Wieling 44.13 min., Henk Popken 45.02 min., Albert Zijlstra 44.20 min., Adrie Hartholt 45.48 min., Alinda ten Hoor 46.04 min., Henk de Jager 47.04 min., Anne Rooks 47.09 min. , Ids Bouma 47.14 min., Fedijan van Veen 47.34 min., Lieuwe Dijkstra 49.09 min., Teake van der Wal 49.44 min., Petra Werkman 51.37 min., Jaap Wieling 53.23 min., Nelleke van Veer 54.36 min., Rika Hoekstra 54.36 min., Ella van den Berg 57.24 min., Wim Rijlaarsdam 1.03,39 uur, Gerda Rijlaarsdam 1.03,42 uur.